Cum se montează corect un biberon – de ce regurgitează uneori bebelușii

Hranirea copilului cu biberonul este inferioara alaptarii din mai multe puncte de vedere, insa are avantajele sale si vei afla in cele ce urmeaza cum sa inveti copilul sa bea din biberon.
Multe mame regreta faptul ca nu-si pot alapta copilul la san asa cum recomanda specialistii. Insa acesta nu este un motiv pentru a avea remuscari. Uneori este posibila hranirea bebelusului cu un biberon umplut cu lapte matern. Daca acest lucru nu este posibil, avem la dispozitie laptele praf. Formulele disponibile in prezent pentru bebelusi sunt produse in conformitate cu cele mai inalte standarde de igiena, iar compozitiile lor sunt selectate astfel incat laptele sa fie egal ca valoare nutritiva cu laptele matern. Asadar nu ar trebui sa te ingrijorezi cu privire la faptul ca cel mic nu primeste suficient de multi nutrienti si vitamine necesare pentru dezvoltare.

Mamele care nu alapteaza la san pot, de asemenea, sa fie mai active. Hranesc copilul mai rar, pentru ca laptele praf se digera intr-un timp mai indelungat; ies mai des, deoarece pe durata respectiva se pot ocupa de copil alti membri ai familiei; mananca ceea ce doresc, pentru ca nu trebuie sa aiba o grija deosebita de alimentatia lor asa cum fac mamele care alapteaza. De asemenea, dispare problema alaptarii copilului in spatiile publice. Asadar, aceasta situatie nu reprezinta un impas. Este suficient sa inveti copilul sa bea din biberon. Cum se face acest lucru?

Cum sa inveti copilul sa bea lapte din biberon? Mai intai, afla cum se face corect acest lucru

Merita avut in vedere faptul ca cel mic poate avea nevoie de mai mult timp pentru a se obisnui sa bea laptele din biberon decat de la san. Iata cateva metode simple care il pot ajuta pe copil sa sa se familiarizeze cu noua situatie:

  • Incepe prin a stimula delicat zona gurii, a obrajilor, a barbiei, si a limbii.
    Atinge si maseaza aceste zone pana cand copilul va incepe sa reactioneze deschizand gura si incercand sa-ti apuce degetele.
  • Ai grija sa inclini biberonul la un unghi corespunzator.
    Cand hranesti copilul, inclina-l astfel incat tetina sa fie in intregime umpluta cu lapte. Acest lucru limiteaza cantitatea de aer pe care copilul o poate inghiti in timpul hranirii, reducand in acelasi timp sansele de acumulare a gazelor in burtica.
  • Adopta o pozitie potrivita.
    Indoaie bratul la cot si pune capul copilului in curba bratului, iar cu cealalta mana tine biberonul. Capul micutului ar trebui sa fie usor ridicat. Nu hrani niciodata bebelusul cand este intins, deoarece se poate sufoca sau laptele poate curge in ureche si poate provoca o infectie. O pozitie alternativa este de a aseza copilul cu fata catre mama. Astfel se mentine contactul vizual suficient de lung in timpul hranirii.
  • Foloseste perna.
    Anumitor copii le place sa manance in timp ce stau pe perna. Asadar iti recomandam sa iei in considerare achizitionarea unei perne concepute special pentru hranire. Si in acest caz este important sa ai in vedere tinerea corecta a biberonului si sa nu lasi niciodata copilul nesupravegheat, chiar si atunci cand micutul incearca sa tina singur biberonul.
  • Hraneste copilul atunci cand ii este foame.
    Nou-nascutul hranit cu lapte praf ar trebui teoretic sa manance in jur de 7-8 ori pe zi, insa aceste recomandari nu trebuie tratate cu strictete. Daca micutul nu vrea sa manance, sa nu insisti. Este important sa acorzi atentie semnelor care indica faptul ca ii este foame, precum suptul degetului, starea de neliniste, plansetul si agitatia.
  • Cand hranesti copilul, fii mereu relaxata si stai intr-un loc linistit
    Intregul proces de hranire nu ar trebui sa fie mai lung de o jumatate de ora. Merita avut in vedere faptul ca anumiti copii sunt mai dornici sa manance atunci cand aud sunetele emise de uscator, tractor sau furtuna. Acestea sunt asa-numitele zgomote linistitoare care se gasesc usor pe internet.

De asemenea, este indicat sa observi reactia copilului la formula oferita. Daca micutul isi intinde larg degetele ca si cum s-ar apara de biberon, casca, sughita, se sufoca, intoarce capul, isi strange buzele cand incerci sa-i dai tetina, musca in loc sa suga sau plange, acest lucru poate insemna ca laptele ales este nepotrivit.

Ce mai trebuie avut in vedere in timpul hranirii bebelusului cu biberonul: igiena, alegerea corespunzatoare a tetinei si a biberonului, precum si modul de administrare

Cand alaptezi la san, nu trebuie sa-ti faci griji in privinta alegerii laptelui: micutul primeste ceea ce este cel mai bun pentru el. Insa, daca aceasta solutie nu este disponibila, trebuie sa gasesti o formula potrivita pentru copil si un biberon din care sa-i placa sa bea. Iata criteriile cheie de selectie:

  • In momentul in care alegi laptele praf pentru bebelus, este important sa te consulti intotdeauna cu un medic pediatru sau un nutritionist pentru copii. Specialistul ar trebui sa aleaga cea mai buna formula adaptata nevoilor micutului. La fel, in cazul copiilor mai mari trebuie sa te bazezi pe opinia doctorului, iar apoi sa administrezi formula aleasa de acesta. Experimentele nu isi au locul aici.
  • In momentul cumpararii biberonului acorda o atentie deosebita tetinei. Vezi daca micutul se simte confortabil cu modelul respectiv. La inceput se recomanda sa alegi o tetina care se aseamana ca forma cu mamelonul, asa-numitele tetine dinamice, care nu perturba reflexul natural de supt. Mai tarziu, poti lua in considerare tetinele cu valva anticolici si flux mai lent.
  • Verifica materialul din care este fabricat biberonul: daca este plastic, nu ar trebui sa contina BPA.
  • Uneori micutul poate fi deranjat de mirosul de cauciuc din care este facuta tetina. Alege un model din silicon, inodor.

Mai trebuie avuta in vedere igiena intregii game legate de hranirea bebelusului. Aceasta necesita o atentie speciala

  • Nu uita sa sterilizezi noile biberoane inainte de utilizare, cu exceptia situatiei in care modelul ales are anumite cerinte speciale si instructiuni specifice.
  • Sterilizeaza biberoanele cu apa filtrata chiar daca folosesti un sterilizator cu abur. Usuca-le si pastreaza-le intr-un recipient ermetic pentru a evita murdarirea.
  • Intotdeauna spala-ti mainile inainte de a pregati laptele pentru copil. Foloseste clestele pentru a scoate sticla sterilizata din recipientul in care le tii. Dupa aceea, toarna cantitatea potrivita de apa si lapte praf in interior, strange biberonul si agita bine. Asigura-te ca nu au ramas cocoloase. Daca micutul nu consuma toata portia, arunca laptele nefolosit.
  • Spala foarte bine biberoanele. Curata cu atentie tetinele si capacele, iar biberoanele spala-le cu apa calda si detergent lichid, folosind o perie pentru sticle. Pune accent pe precizie! Asigura-te ca nu exista urme de lapte in interior si clateste-le foarte bine.
  • Verifica in mod regulat tetina si biberonul. Bebelusii au gingii moi, insa cand incepe eruptia dentara, pot musca tetinele, care sunt delicate si se pot deteriora usor. De aceea, trebuie sa verifici in mod regulat tetina, sa vezi daca nu are crapaturi si sa o inlocuiesti imediat in cazul in care ai observat o deteriorare, deoarece exista posibilitatea sa se acumuleze bacterii in astfel de locuri.

La final ti-am pregatit cateva sfaturi valoroase in legatura cu modelul de administrare

  • Masoara cantitatea potrivita de formula. Intotdeauna procedeaza conform instructiunilor de pe ambalaj pentru a pregati hrana bebelusului. In cazul in care cantitatea va fi prea mare, poti irita tractul digestiv al micutului. Daca diluezi prea mult laptele, este posibil ca bebelusul sa nu obtina cantitatea corespunzatoare de nutrienti pe care ar trebui sa o absoarba.
  • Verifica temperatura inainte de administrare. Formula nu trebuie sa fie nici prea fierbinte, nici prea rece. Ar trebui sa fie pur si simplu calda. Poti verifica temperatura, turnand o picatura de lapte pe interiorul incheieturii sau atingand biberonul de incheietura mainii.
  • Se recomanda sa nu incalzesti laptele praf. Poti pregati o portie mai mica si eventual sa mai prepari una in cazul in care copilului ii va fi in continuare foame. Pana la urma poti introduce biberonul in incalzitor, insa niciodata in cuptorul cu microunde. Undele din aparat descompun nutrientii din lapte si, totodata, il incalzesc neuniform. Portia de lapte neterminata trebuie aruncata, deoarece in combinatie cu saliva poate duce la inmultirea bacteriilor.

Cum sa inveti copilul mai mare sa bea lapte din biberon?

Se intampla ca mama, cu toate ca la inceput alapta la san, la un moment dat sa decida sa treaca la hranirea cu biberonul. Acest lucru poate avea legatura de ex. cu activitatea ei profesionala. De regula este mai greu sa inveti copilul mai mare sa bea din biberon, deoarece s-a obisnuit deja cu sanul. Din fericire, exista metode prin care se poate face schimbarea fara complicatii mari:

  • Alege formula potrivita. La fel ca in cazul nou-nascutului, este recomandat sa consulti un medic pediatru.
  • Gaseste tetina care corespunde nevoilor copilului. Cel mai bine este sa fie cat mai apropiata de forma mamelonului sau sa semene cu suzeta care il linistea cand era bebelus.
  • Actioneaza in etape. Daca vrei ca cel mic sa invete sa bea lapte praf din biberon, nu i-l da imediat. Mai intai, toarna laptele matern in biberon, dupa aceea unge cu lapte tetina, iar apoi treptat introdu formula de lapte praf.
  • Nu-ti fie teama sa ceri ajutor. Cand vine vorba despre intarcarea bebelusului de la san, ajutorul persoanelor apropiate este foarte important. La urma urmei, doar mama este aceea care ii poate oferi micutului lapte de la san, in schimb biberonul poate fi dat copilului si de catre tata, bunica sau bunicul. Asadar micutului nu-i ramane de ales decat sa manance din biberon.

Nu uita ca, in cazul copilului mai mare, biberonul nu este intotdeauna necesar. Nu se recomanda ca micutul sa bea din el prea mult timp, deoarece acest lucru poate duce la o malocluzie permanenta. Care sunt alternativele la biberon? Exista o multime de posibilitati: cana anti-curgere, sticla cu pai, cana de tip doidy cup (cana inclinata cu forma caracteristica) sau lingurita obisnuita.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Articole Recente

Cele Mai Vândute

0
Coșul tău este gol!

Se pare că nu ai adăugat încă niciun articol în coșul tău.

Caută produse

You were not leaving your cart just like that, right?

Pentru a salva coșul de cumpărături pentru mai târziu, introdu mai jos detaliile tale. Și, cine știe, poate chiar îți vom trimite un cod pentru reduceri atrăgătoare :)

Scan the code